Κάλος ή τύλος

Το δέρμα αποτελείται από πολλά στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα, η επιδερμίδα, δρα ως προστατευτικό φράγμα για τα βαθύτερα, πιο ευαίσθητα στρώματα του δέρματος. Αν η επιδερμίδα εκτίθεται σε μόνιμη πίεση και τριβή, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάπτυξη κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Σχηματίζεται λοιπόν μια στιβάδα σκληρού δέρματος (σκλήρυνση), η οποία μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου.

Ο κάλος προκαλεί έντονο πόνο ο οποίος δημιουργείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και μπορεί να είναι τόσο επώδυνος ώστε να επηρεάζουν το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων

  • Εξωγενή (στενά υποδήματα, αθλητικές δραστηριότητες)
  • Ενδογενή (οστική προβολή, κάταγμα σε κακή θέση)
  • Διαταραγμένη μηχανική του ποδιού

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Σήμερα οι κάλοι αντιμετωπίζονται χρησιμοποιώντας Laser χωρίς να υπάρχει ίχνος πόνου και χωρίς συρραφή στο αφαιρεθέν μόρφωμα του κάλου.

Οι κάλοι διακρίνονται σε:

Σκληροί ή δακτυλικοί κάλοι ή τύλοι είναι ξηρές κερατινικές μάζες που συνήθως βρίσκονται στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, στην άκρη των δακτύλων, καθώς επίσης και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού.

Μαλακοί κάλοι ή τύλοι είναι πολύ επώδυνοι και βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάκτυλα. Απορροφούν υγρασία από τον ιδρώτα και έτσι μουσκεμένοι δευτεροπαθώς επιμολύνονται από μύκητες και βακτηρίδια. Είναι πολύ συχνοί μεταξύ 4ου και 50υ δακτύλου.

Πελματιαίοι κάλοι ή τύλοι είναι μικρές, καλά εντοπισμένες και επώδυνες βλάβες και περιέχουν κεντρικό κερατινικό βύσμα.

Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο βήμα στην αντιμετώπιση και συνέπεια της μείωσης των υψηλών μηχανικών πιέσεων που δέχεται το πόδι. Για το λόγο αυτό τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα, φτιαγμένα από μαλακό δέρμα έτσι ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία.

Αποφόρτιση των συγκεκριμένων σημείων γίνεται :

  1. κατόπιν πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικού ορθοπεδικού βοηθήματος προκειμένου να εξισορροπηθούν οι πιέσεις στο πέλμα.
  2. με καθημερινή περιποίηση της περιοχής με τρίψιμο με ελαφρόπετρα ή ράσπα και ενυδάτωση με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος.
  3. τέλος, με το να αποφεύγονται τα καυστικά υγρά για τους κάλους.

Πηγή: www.xeirourgos-athina.gr