Μύκητες στα πόδια (πόδι του αθλητή) και η αντιμετώπισή τους

Μύκητες στα πόδια ή αλλιώς πόδι του αθλητή, μία από τις πιο κοινές μυκητιάσεις με τις οποίες ενδέχεται να έρθουμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι. Παρουσιάζονται τακτικότερα σε άτομα που τα πόδια τους ιδρώνουν εύκολα, όπως:

 • Όσοι βρίσκονται σε συνεχή κίνηση ή έχουν μία ενεργή καθημερινότητα
 • Όσοι ασκούνται ή αθλούνται
 • Όσοι φορούν στενά παπούτσια
 • Όσοι φορούν τακτικά κάλτσες που δεν είναι στεγνές ή καθαρές
 • Όσοι περπατούν ξυπόλητοι σε μολυσμένα πατώματα χώρων με υγρασία όπως οι πισίνες, οι σάουνες και τα αποδυτήρια.

Μύκητες στα πόδια και τα συμπτώματά τους

Η εμφάνισή τους γίνεται με μικρά ροζ εξανθήματα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Όσο η λοίμωξη επεκτείνεται, τόσο τα εξανθήματα και η φαγούρα που προκαλούν αυξάνονται. Στη συνέχεια, τα εξανθήματα μετατρέπονται σε φουσκάλες και μικρές πληγές. Στην περίπτωση που αφεθούν για μεγάλο διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν ακόμα και στο λεμφικό μας σύστημα, προκαλώντας μόλυνση των λεμφικών αγγείων και των λεμφαδένων.

Η σημασία της έγκαιρης θεραπείας

Στην περίπτωση που εντοπίσατε ορατούς μύκητες στα πόδια, δεν πρέπει να τους αγγίζετε με γυμνά χέρια, πετσέτες ή άλλα υφάσματα, τουλάχιστον όχι έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας σας. Ο λόγος είναι ότι ενδέχεται να τους μεταφέρετε και σε άλλα σημεία του σώματός σας. Επίφοβα για μόλυνση είναι τα νύχια σας, τα χέρια, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα.

Tips για να προλάβετε τους μύκητες στα νύχια

Η καλή υγιεινή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη του ποδιού του αθλητή. Για το λόγο αυτό, οι Ποδολόγοι της MEDICA FEET συστήνουν:

 • Φροντίζετε τα πόδια σας να είναι πάντα στεγνά και καθαρά

Στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, ιδιαίτερα μετά το πλύσιμο. Στην περίπτωση που τα πόδια σας ιδρώνουν εύκολα, αξιοποιήστε τη λύση του ταλκ ανάμεσα στα παπούτσια, το οποίο και θα βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξής του ποδιού του αθλητή.

 • Ποτέ μη φοράτε τις ίδιες κάλτσες για δεύτερη μέρα

Φοράτε πάντα καθαρές κάλτσες με προτίμηση στις βαμβακερές, οι οποίες και επιτρέπουν στα πόδια σας να «αναπνέουν».

 • Φοράτε πάντα ευρύχωρα και ανατομικά παπούτσια

Σε συνδυασμό με βαμβακερές κάλτσες, τα ευρύχωρα και ανατομικά παπούτσια της MEDICA FEET προσφέρουν ασύγκριτα περισσότερη άνεση στα πόδια σας. Δε ζεσταίνονται και περιορίζουν τον ιδρώτα.

 • Αποφεύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια για μέρες στη σειρά

Δίνετέ τους τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να στεγνώσουν και να αεριστούν επαρκώς.

 • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι

Το να περπατάτε ξυπόλητοι σε περιοχές όπως κοινόχρηστα ντους, αποδυτήρια και γυμναστήρια αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε μυκητίαση στα πόδια.

 • Μη μοιράζεστε παπούτσια, πετσέτες και άλλα προσωπικά είδη

Η λοίμωξη είναι μεταδοτική, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχετε.

 • Πλένετε τις πετσέτες, αλλά και τα παπούτσια σας

Οι πετσέτες πρέπει να πλένονται για να μην αναπτύσσουν βακτήρια. Τα παπούτσια μπορούν επίσης να καθαρίζονται με το χέρι, με σαπούνι, ή και με ατμοκαθαριστή, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τους μύκητες στα πόδια

Σε επίπεδο πρώτης αντιμετώπισης, το πόδι του αθλητή μπορεί να θεραπευτεί με τα κατάλληλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε συνδυασμό με την συνδρομή του εξειδικευμένου Ποδολόγου.

Πηγή: Medica Feet