Νύχια ποδιών και η εξειδικευμένη φροντίδα τους

Νύχια ποδιών και η εξειδικευμένη επιστημονική φροντίδα τους, ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η ομορφιά ενός σώματος συμπληρώνεται από όμορφα, καθαρά και δυνατά νύχια. Πώς όμως μπορούμε να τα κρατήσουμε υγιή και μακριά από παθήσεις ή τραυματισμούς με τη βοήθεια της επιστήμης της ποδολογίας; Μάθετε περισσότερα στο κείμενο που ετοιμάσαμε για σας.

Τα νύχια ποδιών και ο ρόλος τους

Τα νύχια ποδιών, όπως και των χεριών, είναι ημιδιαφανη, σκληρά και με ορθογώνιο σχήμα το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ραχιαίας επιφάνειας της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων. Ο ρόλος τους είναι διττός:

 • Αφενός προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα των άκρων μας από τους κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος, όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να πιάσουμε κάποιο αντικείμενο ή την τροφή μας.
 • Αφετέρου συμβάλλουν αισθητικά στην εικόνα των δαχτύλων μας.

Ποδολογία, η επιστήμη που ασχολείται με τα νύχια ποδιών και τη φροντίδα τους

Σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί η απλή περιποίηση των κάτω άκρων, αλλά χρειάζεται επιστημονική αντιμετώπιση. Η επιστήμη που ασχολείται με την διατήρηση της υγείας και της καλής εμφάνισης των νυχιών ποδιών είναι η ποδολογία. Πρόκειται για ένα παραϊατρικό κλάδο που ασχολείται τόσο με θέματα αισθητικής όσο και με προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στο ανθρώπινο πόδι όπως:

 • Δυσμορφίες στα νύχια
 • Βλάβες στο δέρμα από προχωρημένη ηλικία, από τραυματισούς, από παθολογικές αιτίες (όπως ο .σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα και η μυκητίαση), ή από τη μηχανική πίεση που δέχονται τα πόδια από τα στενά υποδήματα, τις σφιχτές κάλτσες και τα ψιλά τακούνια.

Νύχια ποδιών και οι παθήσεις τους

Τα νύχια ποδιών αποτελούν ένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματός μας, τα οποία και πλήττονται συχνότατα από διάφορες παθήσεις .Μερικές από τις πιο τακτικές είναι:

 • Το υπονύχιο αιμάτωμα

Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από το νύχι και δύναται να προκαλέσει αιμορραγία και αποχρωματισμό του νυχιού.

 • Η είσφρυση νυχιών στα πόδια

Πρόκειται για αλλοίωση η οποία προκύπτει από τον ανταγωνισμό της ονυχιαίας πλάκας και ων ονυχαίων πτυχών. Οφείλεται συνήθως στην πίεση από τα παπούτσια και τα τακούνια.

 • Η ψωρίαση στα νύχια ποδιών

Εκτός από την ψωρίαση στο δέρμα, υπάρχη και η ψωρίαση στα νύχια ποδιών η οποία και προκαλεί αλλοιώσεις στην υφή τους. Μπορεί να διορθωθεί έγκαιρα μόνο με επιστημονική αντιμετώπιση.

 • Η λευκονυχία

Άλλη μία από τις πιο συχνές παθήσεις των νυχιών είναι η λευκονυχία, η οποία εκδηλώνεται με εμφάνιση λευκών σημαδιών πάνω στα νύχια. Μάλιστα, ενδέχεται να υποκρύπτει έλλειψη ψευδαργύρου, σιδήρου ή πρωτεϊνών στον οργανισμό.

 • Οι μύκητες νυχιών

Μύκητες νυχιών, μία από τις πιο κοινές λοιμώξεις που μπορούν να εξελιχθούν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες, αν δεν εντοπιστούν άμεσα. Μεταδίδονται όταν τα νύχια έρθουν σε επαφή με μολυσμένα περιβάλλοντα, συνήθως υγρά.

 • Ονυχοκρύπτωση

Πρόκειται για μία πάθηση στα νύχια ποδιών που εμφανίζεται όταν κόβουμε βαθιά τα νύχια μας, αφήνοντας ροζ δέρμα γύρω από την άκρη τους. Έτσι, το νύχι μπαίνει μέσα στο δέρμα και αρχίζει να αναπτύσσεται εσωτερικά, προκαλώντας μας φλεγμονή και πόνο.

 • Άλλες παθήσεις στα νύχια ποδιών

Οι παραπάνω παθήσεις στα νύχια των ποδιών είναι από τις πιο συνηθισμένες, αλλά δεν είναι και οι μόνες. Παθήσεις όπως η ανυχία, η βραχυονυχία, το έκζεμα, η μικρονυχία, ο ομαλός λειχήνας και η ονυχοατροφία, είναι μόνο μερικές από αυτές που χρειάζονται τακτική ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση.

Οι παθήσεις στα νύχια ποδιών αντιμετωπίζονται από τον ποδολόγο

Ο Ποδολόγος είναι ο ειδικός, ο οποίος έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και τον σύγχρονο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων καταστάσεων. Μεταξύ άλλων:

 • Συμβάλλει στην άμεση ανακούφιση των παραπάνω παθήσεωνμε επιστημονικές θεραπείες
 • Προσφέρει χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να αναβαθμίσουν τη ζωή των πελατών του
 • Ειδικεύεται σε διάφορες τεχνικές όπως η ονυχοπροσθετική, η τοποθέτηση του νάρθηκα, τα επιθέματα, και πολλές άλλες τεχνικές.
 • Προτείνει λύσεις για την βελτίωση της καθημερινής βάδισης και την μείωση του πόνου στα πόδια όπως το Πελματογράφημα.

Πηγή: Medica Feet